Jak řezat pórobeton a další stavební materiály

Řezání materiálů zvládnou nejen profesionální řemeslníci, ale i hobby kutilové. Klíčové je zvolit vhodný nástroj, ne všechny pily se totiž hodí na každý materiál. Poradíme vám, čím řezat pórobeton, duté cihly i různé typy izolačních materiálů.

Vybavte se pro svůj stavební projekt

Ať už se jedná o přípravu materiálů pro stavbu, rekonstrukci nebo renovaci, vhodné nástroje a správná technika provedení jsou klíčové pro úspěšné a bezpečné dokončení práce. Každý stavební materiál vyžaduje něco jiného. Setkáte se ale i s pilami, které mají univerzálnější využití. Nejvíce oceníte ruční pily speciálně určené na stavební materiály a vybrané pilové kotouče .

Řezání pórobetonu zvládne i začátečník

Pórobeton vyniká snadnou opracovatelností, díky čemuž tvárnice hravě upravíte podle své potřeby do různých tvarů a atypů. Odpadne vám tak starost s hledáním speciálních tvarovek či rozměrových variant. Právě proto je materiál tak oblíbený. Nevíte, čím řezat pórobeton? Použijte ruční pilu na pórobeton , která je na něho přímo určená. Je nejpřesnější a při práci s ní se tolik nepráší .

Jak vybrat pilu na pórobeton

Nejdůležitějším parametrem jsou zuby . Měly by být větší, diamantové nebo s destičkami ze slinutého karbidu , které zaručí dobrý dlouhodobý řezný výkon. Pilový list by měl být odolný vůči mechanickému poškození i opotřebení, ale zároveň dostatečně tenký. Nezaměřujte se pouze na výkonnost a přesnost, důležitá je také ergonomie, aby se vám s pilou na pórobeton dobře pracovalo. Ergonomická rukojeť s protiskluzovou ochranou zajistí bezpečnou a pohodlnou práci.

Jak řezat pórobeton

  • Naměřte si dva body a spojte je linkou tak, abyste dostali požadovaný tvar.
  • Přiložte zuby pily přesně na rysku a jemně řežte. Pila na pórobeton je dostatečně tvrdá a tuhá, nemusíte proto vynakládat velkou sílu. Naopak pokud byste moc přitlačili, řez by nemusel být rovný.
  • Plynulými pohyby rozřežte tvárnici na dva díly.

Vyhněte se vdechování prachu při řezání pórobetonových desek a pořiďte si ochranu na dýchací cesty .

Podobně řežte i duté cihly

Na duté cihly můžete použít flexu s diamantovým kotoučem , ale počítejte s tím, že se při práci bude velmi prášit a zbytek stejně budete muset uříznout ručně. Proto je nejlepší hned na začátku sáhnout po ruční pilce na duté cihly . Zajistí vám maximální přesnost.

TIP: Až se vám zuby otupí, v nabídce najdete pilové listy na řezání cihel, tvárnic a cementotřískových desek , které jednoduše vyměníte.

Čím řezat izolační materiál

Polystyren velmi snadno rozřežete ruční pilkou, termickou řezačkou nebo nožem . Pilu na polystyren využijete také na řezání minerální vaty či PUR pěny.  Na složité výřezy sádrokartonu si vezměte na pomoc pilu ocasku speciálně určenou na sádrokarton a další materiály, jako je dřevotříska nebo OSB. Na otvory v sádrokartonu využijte korunkové bimetalové vrtáky .

Kolem stavby využijete řadu dalších nástrojů

Řezání palet, šalovacích desek, dřevěných zárubní nebo dřeva z bouraček vám půjde skvěle s pilovým kotoučem GLADIUS , který si hravě poradí s pořezem dřeva s hřebíky, částmi betonu, heraklitu, dřevotřísky nebo pórobetonu. Pokud budete pracovat také s dřevěnými materiály, může se vám hodit také diamantový kotouč , který má všestranné využití. Zjistěte, na co všechno se hodí .

Připravili jsme pro vás návod, jak na řezání překližky krok za krokem .

Parametry
Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení