Kopírovací kroužky = malé pomůcky s velkým potenciálem

Dosáhněte profesionálních výsledků při frézování dřeva pomocí kopírovacích kroužků. Po troše cviku zvládnou přesné a čisté řezy díky preciznímu vedení frézovacích nástrojů i začínající řemeslníci. Přiblížíme vám jejich výhody i to, kde všude můžete kopírovací kroužky využít.

Co jsou kopírovací kroužky

Kopírovací kroužky představují šikovné komponenty, které slouží k přesnému vedení frézky a čistému řezu i u náročných výřezů. Hlavní funkcí je udržet frézovací nástroj na správné dráze podle šablony nebo vodicího prvku, což umožňuje přesné opakované řezy a frézování. U horních frézek se nazývají ložiska a jsou zpravidla součástí nástroje, jako je tomu například u ořezávacích pájených fréz. Mohou být umístěny dole, nahoře i na obou stranách nástroje. U stopkových nástrojů pro horní frézku se setkáte i s kopírovacími kroužky, které se ale liší od těch určených pro spodní frézky. Tyto kroužky se přidělávají přímo k základně horní frézky a pomocí šablony s nimi vyfrézujete různé tvary.

 

U spodních frézek využijete kopírovací kroužky a opěrná ložiska prakticky stejně. Každý kopírovací kroužek je osazen ložiskem, které umožňuje jeho otáčení. Používají se tedy spolu, ale ložisko využijete i samostatně. Spolehněte se na ně například u:

 

Kopírovací kroužky se upínají na trn spodní frézky společně s nástrojem.

  1. frézovací nástroj
  2. opěrné ložisko nebo kopírovací kroužek
  3. šablona

 

 

Seznamte se s jejich výhodami

  • Přesnost a opakovatelnost – kopírovací kroužky umožňují přesné vedení frézovacího nástroje podle šablony, čímž zajistí konzistentní precizní a čisté řezy. Díky nim snadno reprodukujete i složité tvary a vzory, což oceníte při sériové výrobě nebo produkci vícera identických kusů.
  • Flexibilita a univerzálnost – jednou z předností kopírovacích kroužků je jejich všestrannost. Použijete je na širokou škálu úkonů včetně výroby nábytku, truhlářství nebo dekorativního a detailního frézování dřeva. Navíc jsou kompatibilní s většinou běžných frézovacích nástrojů.
  • Jednoduché použití – snadno se montují a používají. To umožňuje rychlé nastavení a začátek práce. Seženete je v různých průměrech, čímž se kopírovací kroužky přizpůsobí jak šablonám, tak i frézovacím nástrojům.
  • Větší produktivita – s kopírovacími kroužky budete pracovat rychleji a efektivněji. Umožní vám snadno a přesně kopírovat tvary a vzory bez potřeby složitého měření a značení. Díky tomu dochází k méně chybám a nesprávným řezům, což šetří čas i materiál.
  • Lepší výsledky – s pomocí kopírovacích kroužků dosáhnete profesionálních výsledků i při detailní a jemné práci.

Kde se kopírovací kroužky používají

Kopírovací kroužky využijete při frézování oblouků a křivek, protože zajišťují plynulý a přesný pohyb frézy. Hodí se na frézování podle šablony a vytváření spojů dřeva za pomoci cinkovacích přípravků. Oceníte je při výrobě nábytku na oblé hrany, zakřivené tvary a zdobení i k zhotovování zásuvek, dvířek a dalších nábytkových dílů. V truhlařině najdou kopírovací kroužky své místo pro vytváření přesných spojů, jako jsou zapuštěné drážky, čepy a rybinové spoje. Navíc se dají použít na dekorativní práce a vzorování (ozdobné lišty a rámy, opakující se vzory a ornamenty). V neposlední řadě jsou vhodné také k výrobě vlastních šablon.

Jak používat kopírovací kroužky

Příprava

Vyberte si správný kopírovací kroužek s průměrem odpovídajícím šabloně nebo vodicímu prvku, se kterým budete pracovat. Průměr kopírovacího kroužku by měl být o něco větší než průměr frézovacího nástroje, aby se zajistila přesnost řezu. Připevněte kopírovací kroužek podle pokynů výrobce. Ujistěte se, že je pevně uchycen a nevykazuje žádnou vůli. Nachystejte si šablonu a pevně ji upevněte k obrobku, aby se během frézování neposunula.

Nastavení

Vyberte frézu s odpovídajícím profilem pro požadovaný řez. Nastavte hloubku řezu a pozici frézovacího nástroje podle požadovaného výsledku a tak, aby odpovídala tloušťce šablony. Ujistěte se, že je frézovací nástroj správně upnut ve frézce.

Frézování

Pomalu a plynule veďte frézku podél okraje šablony. Kopírovací kroužek zajistí, že frézovací nástroj bude sledovat přesnou dráhu. Dodržujte tlak, abyste dosáhli čistého a rovnoměrného řezu. Jakmile se dostanete ke konci šablony, frézku vypněte a nechte ji zastavit.

3 tipy pro práci s kopírovacími kroužky

  • Správné nastavení: Ujistěte se, že kopírovací kroužek a šablona jsou správně nastaveny, aby nedošlo k odchylkám v řezu.
  • Testování: Před začátkem práce na finálním výrobku proveďte testovací řezy na odřezcích, abyste se ujistili o přesnosti nastavení.
  • Bezpečnost: Vždy používejte ochranné brýle a další bezpečnostní vybavení při práci s frézovacími nástroji.
Parametry
Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení