Odhalte přednosti lněného oleje na dřevo a další materiály

Lněný olej představuje ideální volbu pro zkušené řemeslníky i domácí kutily, kteří chtějí dosáhnout profesionálních výsledků. Jedná se o léty prověřený přípravek na ošetření dřeva, kovu i kamenných materiálů, který využijete jak v interiéru, tak i exteriéru. Přečtěte si, čím vyniká, jaké druhy existují a proč patří mezi nejlepší oleje nejen na dřevo.

Jaký olej na dřevo aneb objevte výhody lněného oleje

Lněný olej patří mezi nátěrové hmoty sloužící k povrchové úpravě dřeva, kamene i kovů, jako je železo nebo ocel. Mezi hlavní výhody lněného oleje na dřevo a další materiály patří:

  • přírodní složení – lněný olej na dřevo se vyrábí z přírodních olejů a může navíc obsahovat příměsi, jako je například včelí vosk, je šetrný k životnímu prostředí a netoxický;
  • vynikající penetrace – chrání před vlhkostí, hnilobou a plísněmi, proniká hluboko do dřeva a zpevňuje jeho strukturu;
  • snadná aplikace – nanesení nepředstavuje žádný problém, zpravidla se aplikuje štětcem, nátěr se opakuje podle požadovaného efektu;
  • přirozený vzhled – dodává dřevu přirozený vzhled a zvýrazňuje jeho kresbu;
  • univerzální využití – použijete ho nejen na dřevo, ale i na kovy, kámen, keramiku, cihly, beton nebo sádru, je také součástí podlahových mýdel.

Použití lněného oleje na dřevo a další materiály

Základní olejovou lněnou barvu využijete na většinu povrchů jak v interiéru, tak i exteriéru. Nechybí ani oleje na leštění dřevěných povrchů, které už jsou naimpregnovány základním lněným olejem na dřevo. Na nové i zkorodované povrchy použijte speciální lněný olej na kov s antikorozním účinkem. Nanáší se natíráním, stříkáním nebo kalením do oleje. Setkáte se také se lněným olejem na porézní kámen, jako je keramika, beton, sádra nebo cihly. Nahrazuje ošetření silikáty či epoxidovou povrchovou úpravu. V nabídce najdete také podlahové mýdlo s lněným olejem, které vytváří na dřevěné podlaze ochrannou vrstvu, čímž povrch chrání před vlhkostí a nečistotami.

Parkety po ošetření lněným olejem.                          Aplikace lněného oleje na beton.

Vsaďte na unikátní přírodní lněné oleje ze Švédska

Švédská společnost SELDER se může pochlubit 40letými zkušenostmi v oboru využití lněného oleje. První firmu založil Mikkel Selder v roce 1984 a začal tak s udržitelnější a ekologičtější výrobou lněného oleje na dřevo a další materiály, které dosáhl inovativním rafinačním procesem. SELDER se neustále zaměřuje na vývoj a testování různých typů lněných olejů a barev. Výrobce nabízí širokou škálu lněných olejů včetně nátěrů na dřevo, podlahových mýdel a ochranných olejů proti rzi. Lněné oleje SELDER vynikají vysokou kvalitou a jsou navrženy tak, aby poskytovaly dlouhodobou ochranu.

Proč zvolit lněné oleje na dřevo a další materiály od značky SELDER

?       Bez rozpouštědel a sušidel: Běžné lněné oleje obsahují rozpouštědla, aby se lépe roztíraly, a sikativa (sušidla) pro rychlé schnutí. SELDER vyrábí vysoce kvalitní čistě přírodní lněný olej bez příměsí. Díky inovativním technologiím vyniká lněný olej skvělou roztíratelností i rychlým schnutím, a to bez aditiv.

?       Všestranné využití: Lněný olej SELDER prochází unikátní metodou rafinace a poté se zpracovává různými způsoby pro dosažení optimální viskozity k rozmanitému využití. Vzniká tak lněná fermež pro rozličné nátěry vhodné od impregnace dřeva až po ochranu kovů proti korozi. V produktové řadě nechybí ani lněná mýdla.

?       Krátká doba schnutí: Běžný lněný olej na dřevo, kov či kámen dlouho zasychá a doporučuje se nanášet v tenkých vrstvách. Výrobce odstranil z oleje antioxidanty a tím problém vyřešil. Lněné oleje SELDER rychle schnou (1 den při 20 °C), a to i bez příměsi sušidel.

?       Bez fungicidů: Lněný olej sám o sobě nechrání proti hnilobě, proto musí obsahovat fungicidy. Produkty chrání dřevo proti hnilobě přirozeným způsobem tím, že na povrchu vytvoří vodoodpudivý film. SELDER navíc z olejů odstranil živiny pro dřevokazné mikroorganismy, jako jsou například bílkoviny a nasycené mastné kyseliny.

?       Žádné trvalé žloutnutí: Kvůli obsahu betakarotenu natřené dřevo časem zežloutne. SELDER vyřešil problém trvalého žloutnutí odstraněním betakarotenu. Pozor, lněné oleje jsou fotochromatické, což v praxi znamená, že ve tmě zežloutnou a na světle během pár hodin opět vyblednou.

?       Žádné křídování barvy: U běžných lněných olejů dochází ke křídování a tvorbě bílých skvrn na povrchu při kontaktu s vodou. Lněné oleje SELDER neobsahují nasycené mastné kyseliny (stearové a palmitové) ani vosk, díky čemuž ke křídování nedochází.

Mohlo by vás zajímat

Jak dlouho schne lněný olej?

Počítejte s tím, že běžný lněný olej potřebuje k úplnému vyschnutí i 2 týdny (záleží na podmínkách). Lněné oleje SELDER při dobrém větrání a 20 °C zaschnou po jednom dni.

Na co se používá lněná fermež?

Lněná fermež vzniká tepelnou úpravou lněného oleje. Využívá se jako pojivo v barvách i jako přípravek na povrchovou úpravu materiálu. Kromě péče o dřevěné předměty se hodí také k restaurování dřevěného nábytku, okenních či dveřních rámů nebo trámů.

Parametry
Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení